Pages

Friday, 26 April 2013

Dua orang inilah yang menyebabkan perang dunia ke-2 tamat dengan dahsyat

Mungkin korang tidak kenal akan dua orang nie tetapi pasti korang pernah terbaca dan dengar tentang Pengeboman Hiroshima, Nagasaki yang menyebabkan banyak kemusnahan dan pembunuhan orang jepun. Dimana satu bandar Hiroshima dan Nagasaki di Jepun telah musnah dalam pengeboman atom oleh Amerika Syarikat pada Perang Dunia II pada tahun 1945. Siapakah mereka berdua ini?

Kalau korang nak tau dua orang individu didalam gambar diatas lah yang menyebabkan Perang Dunia Kedua tamat secara mendadak

Berdasarkan gambar di atas yang disebelah kiri ialah Maj. Thomas Ferebee dan disebelah beliau ialah Capt. Kermit Beahan. Maj. Thomas Ferebeeialah individu yang menjatuhkan bom atom Little Boy dari Enola Gay keatas Hiroshima. Capt. Kermit Beahan pula menjatuhkan bom atom Fat Man dari pesawat The Great Artiste keatas Nagasaki. Sekarang anda tahu siapa mereka.


Pesawat Boeing B29-Enola Gay yang menjatuhkan bom atom Little Boy


Pesawat The Great Artiste menjatuhkan bom atom Fat Man
Fat Man.. bom atom yang di gugurkan di nagasaki

 Selapas perang dunia kedua nama mereka tidak pernah disebut dan menjadi misteri apabila nama krew yang mengakhiri perang dunia kedua lenyap dari catitan sejarah? Hasil daripada penguguran 2 bom tersebut meragut hampir 300 000 nyawa. Banyak tu, semoga kejadian seperti ini tidak akan belaku dan jika berlaku maka selepas perang dunia ketiga bakal tercetus dan tentera akan hanya menunggang kuda serta bersenjatakan pedang seperti perang zaman dahulu .

thanks

No comments:

Post a Comment